Gastronomiczna lodówka na wino jedno- i wielostrefowa

szafa-chlodnicza-przeszklona-320-ln

Dobrej jakości wino idealnie komponuje się z obiadem lub kolacją. Jednak, aby wino utrzymało swój smak i aromat, musi być przechowywanie w odpowiednich warunkach. Jakie to warunki?

Chłodziarka do wina

Producenci sprzętu dla gastronomii oferują szeroką gamę chłodziarek do wina, w których można przechowywać różnego rodzaju gatunki tego pysznego trunku. Wiele modeli posiada kilka stref, w których można ustawić inną temperaturę odpowiednią dla danego wina. Gastronomiczna lodówka na wino Gastronet24 różni się od normalnej lodówki przede wszystkim wyglądem i konstrukcją. Najczęściej dostępne są lodówki z witrynami lub półkami reprezentacyjnymi, na których można wyeksponować najlepsze gatunki. Oprócz temperatury w chłodziarce panuje idealna wilgotność. Oczywiście można także taką winiarkę kupić do użytku domowego, aby wina zachowały swój niepowtarzalny aromat i nie zepsuły się, stojąc w szafce lub barku w salonie.

Jak przechowywać wino?

Wina tradycyjnie leżakowały w piwnicach, w których było ciemno, panowała stała temperatura, a wilgotność była na określonym poziomie. W takich warunkach także powinno być przechowywanie wino po zabutelkowaniu, dlatego restauracje i bary powinny mieć chłodziarki na wino, które zapewniają optymalne warunki do starzenia wina. Najczęściej wina przechowuje się w temperaturze 12 stopni, choć drobne odchylenia od tej normy nie wpływają na jakość i smak. Za niska temperatura znacząco spowalnia proces dojrzewania, przez co wino może do końca nie dojrzeć i nie osiągnąć idealnego smaku.

Chłodziarka do wina jedno- i wielostrefowa

W lokalach gastronomicznych najczęściej spotyka się chłodziarki wielostrefowe, w których można przechowywać kilka gatunków wina. W mniejszych barach czy w domu można znaleźć chłodziarkę jednostrefową. Najważniejsze jest, aby wybrać profesjonalny sprzęt do zastosowań gastronomicznych, który zapewni najlepsze warunki do przechowywania.