Na jaki gastronomiczny piec do pizzy warto się zdecydować?

piec do pizzy

Profesjonalne piece do pizzy to urządzenia wykorzystywane w wielu lokalach gastronomicznych. Szczególną popularnością cieszą się w wyspecjalizowanych pizzeriach. Niektóre restauracje oferują włoskie placki jako jedno z wielu dań w swojej karcie. W tych miejscach również korzysta się ze specjalnych pieców. Poszukując odpowiedniego modelu, należy zwrócić uwagę na kilka istotnych właściwości. Jaki piec może okazać się korzystnym wyborem?

Na co należy zwrócić uwagę?

Poszukując pieca, zaleca się przede wszystkim oszacować ilość wypiekanej w nim dziennie pizzy. Od tego powinna być zależna ilość komór i gabaryty urządzenia. Konieczne jest również wzięcie pod uwagę ilości posiadanej przestrzeni. Jednym ze szczególnie ważnych aspektów jest łatwość obsługi danego modelu. W lokalach wyspecjalizowanych w przyrządzaniu pizzy, można postawić na urządzenia, do których obsługi potrzebne jest pewne doświadczenie. Jeżeli w restauracji wypieka się zaledwie kilka porcji pizzy dziennie, warto zdecydować się na egzemplarz, którego eksploatacja nie jest wymagająca.

Jaki piec warto wybrać?

Wśród popularnych modeli pojawiają się piece elektryczne i gazowe. Pierwsze z nich są wyjątkowo łatwe w obsłudze i często posiadają dodatkowe, korzystne funkcje. Możliwe jest również precyzyjne ustawienie w nich temperatury. Nie będzie ona modyfikowana przez różnice w kaloryczności paliwa. W tej kategorii pojawia się wiele wygodnych modeli o niewielkich wymiarach. Gastronomiczny piec do pizzy na gaz sprawdzi się w wyspecjalizowanych pizzeriach, w których każdego dnia wypieka się wiele placków. Szczególnie cenione są niskie koszty jego eksploatacji. Warto wybrać model o ilości komór dopasowanej do zapotrzebowania. W przestronnych lokalach wykorzystujących tradycyjne receptury ciekawą opcją może okazać się piec opalany drewnem. Model dopasowany do zapotrzebowania na pewno będzie korzystnym zakupem.